Dat de betekenis van een nummer geen gegeven is, bewijst Home van Dotan. Het nummer dat werd uitgeroepen tot Song van het Jaar 2014, veranderde van nationale soundtrack van overwinning in nationale soundtrack van verslagenheid. En dat in een periode van twee weken.

The sound of the wind is whispering in your head
Can you feel it coming back?
Through the warmth, through the cold, keep running till we’re there.
We’re coming home now, we’re coming home now.
Home – Dotan

Home was al een hit op het moment dat ‘onze jongens’ op het WK in Brazilië veel beter presteerden dan vriend en vijand hadden verwacht. Als zelfs voormalig wereldkampioen en gedoodverfde winnaar Spanje (met 5-1!) wordt verslagen, raken zelfs de meest nuchtere Hollanders besmet met oranjekoorts en staat het hele land in het teken van volkssport nummer 1. De samenvattingen van de wedstrijden worden ondersteund op 3FM door het almaar populairder wordende Home. Ondanks dat het nummer van Dotan ‘naar huis gaan’ als thema heeft, overtuigen de bombastische trommels de gehele natie dat we samen ten strijde trekken en dat de leeuw helemaal niet in z’n hempie hoeft te staan.

Maar twee weken later gebeurt er iets dat het hele land op z’n kop zette, op 17 juli voltrekt zich de ramp met de MH17. Opmerkelijk genoeg wordt het nummer dat zelfs al ‘alternatief volkslied’ wordt genoemd en wekenlang symbool heeft gestaan voor overwinning, opnieuw gebruikt ter ondersteuning van nieuwsbeelden. Deze keer ter begeleiding van de laatste reis van de stoffelijke resten van de slachtoffers naar de kazerne in Hilversum. Het is een indrukwekkend eerbetoon waarbij duizenden Nederlanders een erehaag door het hele land vormen en daarmee collectief respect tonen aan de slachtoffers.

Waarschijnlijk had Dotan dit niet kunnen voorzien toen hij zijn album 7 Layers noemde, maar met de verschillende lagen van zijn nummer wist hij zowel euforie als verbijstering, hoop en wanhoop, kracht en kwetsbaarheid, maar bovenal verbroedering te voeden.

Home is het bewijs dat de betekenis van een nummer soms nog veranderlijker kan zijn dan het Hollandse weer.

Benieuwd naar de volledige lyrics? Check ze hier.

Share: