In 2009 had ik het geluk om voor 8 maanden in Buenos Aires te studeren. Ik heb hier niet alleen een top tijd gehad, maar heb er ook één van mijn beste vrienden ontmoet.

Diego is een vrolijke vent. Hij heeft ontzettend veel humor en ontzettend veel vrienden. Hij is eigenlijk altijd op dieet, maar ontbijt met donuts. Zijn liefdesleven is het best te vergelijken met een achtbaan, maar na elke teleurstelling weet zichzelf toch weer te motiveren voor een nieuw ritje. Hij werkt dag en nacht voor zijn eigen goedlopende bedrijf, maar heeft er (zoals een echte Argentijn betaamt) nog verschillende businesses naast. Zijn ‘Miami Office’ is stiekem eigenlijk een postvakje en hij runt zijn zaken vanaf het strand, of vanuit het appartement dat hij namens zijn familie helemaal heeft ingericht en verhuurt. Dat typeert hem eigenlijk nog het meest. Boven alles staat Diego altijd voor iedereen klaar en zet hij zijn eigen behoeften, wensen en dromen opzij als hij een ander kan helpen. Diego maakt het beste van zijn leven en is een vriend met een hoofdletter V.

Toen ik een paar jaar geleden met hem op vakantie was, had hij zo’n beetje twee weken lang Let it Go van Demi Levato uit de Disney film Frozen in zijn hoofd. Frozen gaat over twee prinsessen in het koninkrijk Arendelle. Elsa, de oudste, heeft magische krachten waarmee ze alles in ijs kan doen veranderen. Als ze op een dag tijdens het spelen haar zusje Anna per ongeluk bewusteloos raakt, moet ze van haar ouders haar krachten verbergen. Jaren leven Elsa en Anna langs elkaar heen en ze worden hier beiden diep ongelukkig van. Op een dag ontstaat er een ruzie, waarna het voor Elsa genoeg is geweest. Ze vlucht naar een plek waar ze helemaal alleen is, maar dus wel zichzelf kan zijn.

Pas toen ik deze film zag, begreep ik waarom dit nummer Diego zo aansprak. Diego is gay en dat is in Argentinië niet altijd even gemakkelijk. En dat is eigenlijk een zware understatement.. In Buenos Aires leeft Diego in zijn eigen Arendelle. Zijn klanten denken dat hij hetero is, omdat ze anders misschien naar zijn concurrent gaan. Zijn personal trainer (een stereotype alpha man) die hij al jaren 2x per week ziet weet het niet, omdat hij hem wil dat hij zich ‘ongemakkelijk’ zou voelen. En zelfs (en mijn hart brak ongeveer toen ik dat hoorde) zijn nichtjes mogen niet weten dat ome Diego gay is. De man die zijn leven voor diezelfde nichtjes zou geven, is niet goed genoeg zoals hij is.

Diego komt uit een provinciestad en heeft zijn eerste 18 jaar bewust achter zich gelaten toen hij in Buenos Aires ging studeren. Die jaren moeten zo vreselijk zijn geweest, dat hij zelfs een nieuwe naam heeft aangenomen.

Couldn’t keep it in, heaven knows I tried.
Don’t let them in, don’t let them see.
Be the good girl you always have to be.
Conceal, don’t feel, don’t let them know.
Well, now they know!

Let it go, let it go!
Can’t hold it back any more.
Let it go, let it go!
Turn away and slam the door.
I don’t care what they’re going to say.
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.
Let It Go – Demi Lovato

Als ik dit nummer hoor en aan het verhaal van Diego denk, ben ik blij dat Nederland toleranter is dan Argentinië. Ik denk dat het in Nederland ook lang niet altijd gemakkelijk is om gay te zijn, maar volgens mij is het ook geen Arendelle.

Ik vind het dan ook geweldig dat er iets bestaat als de Gay Pride, waarbij mensen als Diego mogen vieren dat ze zijn wie ze zijn. Als iemand het recht heeft om trots te zijn op wie hij is, is het Diego.. Laten we vandaag toasten op toppers als Diego en dan hoop ik dat hun realiteit heel snel de raakvlakken met dit sprookje kwijtraakt.

Lees hier de rest van de lyrics.

X Marjolijn

Share: