‘t Levenslied, either you love it or your hate it! – dácht ik altijd! Ik voelde me altijd meer betrokken bij de tweede groep, totdat ik vorig jaar bij Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome was. Eerder die dag had ik de begrafenis gehad van de vader van een goede vriendin van mij, dus ik was alles behalve in de stemming voor een uitzinnig meezing-festijn. Maar ineens viel ’t kwartje waarom nummers uit dit genre ook wel ‘smartlappen’ worden genoemd…

Het Hollandse levenslied in ’t algemeen en de muzikale erfenis van André Hazes in het bijzonder is eerlijk, recht voor z’n raap en behandelt alle aspecten van het leven. Als er één genre is waardoor je je begrepen en gesteund voelt, is dit het! Ik verliet de Ziggo Dome die dag dan ook heel wat vrolijker dan ik hem binnen was gekomen en dat heeft me deze Hollands’ glorie voor altijd in ’t hart doen sluiten.

Deze week wordt Hazes’ nalatenschap 5x in een uitverkocht Ziggo Dome opgevoerd tijdens een jubileumreeks Holland Zingt Hazes. Een goed excuus om de vijf beste nummers op een rij te zetten!

5. Bloed, Zweet en Tranen

Bloed, Zweet en Tranen werd oorspronkelijk geschreven door de Tilburgse gitarist Ton Leijten, maar werd pas een hit toen André Hazes het (in sterk aangepaste versie!) uitbracht. Aangezien het nummer vaak wordt gebruikt om het Nederlands Elftal te begeleiden naar een EK of WK dacht ik altijd dat het ging over hard werken en doorzetten. Maar niets is minder waar!

Ik heb geluk gekend maar ook verdriet gekend
Hoe vaak stootte ik m’n kop
Maar toch ik ben tevreden met alles wat ik heb
Als je roem voorbij is moet je kijken wie je nog kent

Met bloed zweet en tranen, zei ik, rot hier nu maar op
Met bloed zweet en tranen
Zei ik vrienden, dag vrienden, de koek is op
Bloed, Zweet en Tranen – André Hazes

Bij nader inzien een vrij merkwaardige keuze als lijflied voor ‘onze jongens’… 🤔 Maar Hazes heeft gelijk als het om het leven gaat; soms is opgeven en accepteren gewoon de beste optie.

Heb jij recentelijk de handdoek in de ring gegooid? Lees hier de rest van de lyrics en laat je frustratie lekker gaan!

4. De Vlieger

Eén van de meest aandoenlijke nummers van de Amsterdamse volksheld is wat mij betreft De Vlieger. Het nummer is geschreven door de Nederlandse zanger Nico Haak, maar de uitvoering van Hazes werd omarmd door het grote publiek. Het gaat over een vader die zijn zoontje een vlieger voor zijn verjaardag geeft nadat die z’n moeder heeft verloren;

Ik heb hier een brief voor m’n moeder
Die hoog in de hemel is
Deze brief bind ik vast aan m’n vlieger
Tot zij hem ontvangt, zij die ik mis
De Vlieger – André Hazes

Iedereen die een dierbare verloren heeft, herkent waarschijnlijk wel de behoefte om nog te willen communiceren met de persoon die hij moet missen. Hoe mooi zou het zijn als je dat met een vlieger zou kunnen doen?

Lees hier de rest van de lyrics van deze oh zo fijne tranentrekker.

3. Uit M’n Bol

In 2010 werd de SENA-Media Tools Oeuvre Award (postuum) aan André Hazes toegekend; hij is de meest gedraaide artiest in de Nederlandse horeca aller tijden. Als we de (roddel)pers uit de 90s moeten geloven, heeft hij zelf ook regelmatig inspiratie opgedaan in de kroeg. In Uit M’n Bol horen we hoe het eraan toe ging;

Oh vanavond ga ik even uit m’n bol
Gooi alles van me af en giet me vol
Want ik hou van ’t leven
Al moet ik soms ook geven
Maar vanavond telt alleen voor mij de lol
Oh ik zet de zorgen even aan de kant
En denk niet aan verdriet of trammelant
Ja lachen gieren brullen
Toe laat m’n glas maar vullen
Want vanavond ga ik even uit m’n bol
Uit M’n Bol – André Hazes

Heerlijk! Als je deze tekst leest, krijg je toch gewoon zin in een biertje? Kom hier vast in de stemming.

2. Kleine Jongen

Het leven gaat niet altijd over rozen. Kleine Jongen is een wijze raad van vader tot zoon.

Kleine jongen
Je bent op deze wereld dus zal je moeten vechten net als ik
Ik kan het weten
Het leven is niet makkelijk
Er is tegenspoed op ieder ogenblik

De laatste alinea van dit nummer is inmiddels helaas akelig toepasselijk;

Kleine jongen
Als jij dan later groot bent
Dan is je vader er misschien niet meer
Vertel dan aan je eigen kinderen de wijze lezen van je ouweheer
Kleine Jongen – André Hazes

Kleine Jongen is een ode aan de eerste zoon van André Hazes; Melvin. André Hazes Jr. was nog niet geboren toen het nummer in 1990 uit kwam, maar het is voor hem waarschijnlijk niet minder relevant en persoonlijk. Diep respect voor André Jr. die dit nummer vol overgave en geheel zuiver z’n strot uit krijgt tijdens Holland Zingt Hazes. Zou hij dit nummer al voor zijn zoontje André gezongen hebben?

Lees hier de rest van deze wijze levensles.

Ok.. dan stuiten we nu dus op een probleem! Wat is de ultieme nummer 1? Ik weet het niet.. de lijst hits is enorm en nummers als Een Beetje Verliefd, De Hoogste Tijd en Wij Houden Van Oranje mogen met recht klassiekers worden genoemd, maar een nummer als Ik Ben Een Gokker is ook zó catchy! Omdat ik écht niet kan kiezen, gaan we gewoon voor een gedeelde eerste plaats! 😊

1a. Geef Mij Je Angst

Guus Meeuwis heeft een paar jaar geleden zo’n grote hit gescoord met Geef Mij Je Angst dat velen denken dat het een nummer van hem is, maar de eerste die dit nummer naar Nederland haalde is toch echt André Hazes!

Oorspronkelijk was het van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens, maar Hazes vertaalde het naar het Nederlands en maakte er een liefdesliedje van met een inhoud die iedereen denk ik aanspreekt. Want als je aan het herstellen bent van een break-up, wil je vaak toch niets liever dan terug gevraagd worden door je lief en horen dat het allemaal goed komt?

Geef mij nu je angst
Ik geef je er hoop voor terug
Geef mij nu de nacht
Ik geef je hem morgen terug
Zolang ik je niet verlies
Vind ik heus wel de weg met jou
Geef Mij Je Angst – André Hazes

Hoop, liefde, geborgenheid, ik snap wel waarom dit zo vaak luidkeels wordt meegezongen in de kroeg.

Lees hier de rest van deze lieve lyrics.

1b. Zij Gelooft In Mij

De andere ultieme liefdesclassic van Hazes is Zij Gelooft in Mij. Dit nummer is een afgeleide van She Believes In Me dat is geschreven door de Amerikaanse Steve Gibb en in 1979 uitgebracht door country muzikant Kenny Rogers. André Hazes gaf zijn eigen twist aan de vertaling van de oorspronkelijke lyrics en het resultaat is ongekend…

Nu sta ik voor je
Ik ben weer blijven hangen in de kroeg,
Zo’n nacht ze weet t heb ik nooit genoeg,
Hoe was het, dat was alles wat ze vroeg

Want zij gelooft in mij
Ze ziet toekomst in ons allebei
Ze vraagt nooit maak je voor mij eens vrij
Want ze weet dit gaat voorbij
Ik schrijf mn eigen lied
Totdat iemand mij ontdekt en ziet
Dat n ieder van mijn songs geniet
Ze vertrouwt op mij
Ze gelooft in mij
Zij Gelooft In Mij – André Hazes

Een romantische, verbloemde versie van de werkelijkheid zien we niet bij Hazes, hij zegt gewoon waar het op staat. Hij is niet altijd de makkelijkste en waardeert het dat zijn wederhelft dit accepteert. Een heerlijk eerlijk nummer!

Lees hier de rest van deze parel van Hazes.

De nummers van André Hazes mogen dan wel niet allemaal from scratch door hem zelf geschreven zijn, hij was het wel die ze in Nederland razend populair maakte met zijn rake vertaling en overtuigende uitvoering. In voor- en tegenspoed, de muziek van André Hazes past altijd. Ik heb nu alweer zin om vanavond naar Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome te gaan (die voor de gelegenheid is omgetoverd tot XXL kroeg!). Heb je geen kaartje? Bestel er vast één voor volgend jaar of ga gewoon lekker naar ’t café om de hoek. Biertje erbij, dan komt de muziek van de man die we zonder overdrijven wel de Koning van het Levenslied mogen noemen toch wel het allerbest tot z’n recht. Cheers!

X Marjolijn

Volg deze playlist ook op Spotify.

Share: