In de tijd dat ik bij een label werkte verbaasde ik me er al over dat er tientallen Kerstnummers zijn die elk jaar weer grijs worden gedraaid, maar dat het bijna onmogelijk is om muziek over de jaarwisseling te vinden. Maar… ze bestaan dus wel! De beste 5 om Oud & Nieuw mee te vieren:

5. Auld Lang Syne – Mariah Carey

We beginnen meteen lekker corny met een echt klassiekertje. In Nederland is dit nummer voornamelijk bekend in de voetbalversie met de tekst ‘Wij houden van Oranje’, maar dit nummer wordt eigenlijk al eeuwen lang gebruikt om de jaarwisseling te vieren.

De oorsprong ligt in 1788 bij de Schotse dichter Robert Burns, die als eerste de tekst die vervolgens (tientallen, honderden?) jaren mondeling werd overgeleverd opschreef. Hij leverde er ook een melodie bij, maar dit is niet de melodie die nu wereldwijd bekend is.

Hij had nooit de intentie om met dit nummer terug te kijken op het voorgaande jaar, maar bedoelde het als ode aan vriendschap. Het oud Engelse ‘Auld Lang Syne’ betekent iets als ‘For (the sake) of old times’ en gaat dan ook over het koesteren van onze oudste, meest waardevolle vriendschappen door er samen een drankje op te drinken.

Dit werd jaarlijks bij de Oud & Nieuw viering gebruikt en er hoort ook een dansje bij; de zangers staan allen in een kring; tijdens het eerste couplet houden ze elkaars handen vast, bij het tweede worden de armen in elkaar gehaakt en bij de derde beweegt de kring achtereenvolgens naar binnen en naar buiten. (Mocht je vanavond je vrienden willen aansporen om de voetjes van de vloer te gooien, is dit misschien wel een heel goed begin? 😉)

Met de uitwaaiering van de Schotten over de Engelse koloniën, werd het lied en daarmee ook de traditie wereldberoemd.

Een Engelse vertaling van het oud-Engelse origineel:

Should old acquaintance be forgot,
and never brought to mind?
Should old acquaintance be forgot,
and old lang syne?

For auld lang syne, my dear,
for auld lang syne,
we’ll take a cup of kindness yet,
for auld lang syne.

And surely you’ll buy your pint cup!
and surely I’ll buy mine!
And we’ll take a cup o’ kindness yet,
for auld lang syne.
Auld Lang Syne – Mariah Carey

Benieuwd naar de rest van de lyrics? Je leest het hier.

Aangezien dit nummer in essentie mooi, maar ook een beetje cheezy is, raad ik je aan om ook de meest cheezy uitvoering te luisteren (je vindt hem in de Spotify player onderaan deze post). Ja ja ja, let’s go all the way with Miss Mariah Carey! Enjoy! 😇

4. 1999 – Prince

Op nummer 4 een track die niet per se over de jaarwisseling gaat, maar wel een blik in de toekomst geeft. En omdat de eerste NYE zonder His Royal Badness is, vind ik het meer dan terecht dat we even bij hem stil staan.

1999 lijkt een apocalyptische visie op de toekomst. Toen dit nummer uitkwam, geloofden veel mensen namelijk nog dat de wereld zou vergaan in 2000 en het roept dan ook op om ‘t leven optimaal te leven zo lang het kan. Feesten alsof er geen morgen komt, party like it’s 1999!

Coulda sworn it was judgment day
The sky was all purple,
There were people runnin’ everywhere
Tryin’ to run from the destruction,
And you know I didn’t even care

‘Cuz they say…
2000 zero zero party over, oops out of time
So tonight I’m gonna party like it’s 1999
1999 – Prince

Toch had Prince vooral een positieve bedoeling met dit nummer. In 1999 zei hij hierover tegen Larry King op CNN:

“We were sitting around watching a special about 1999, and a lot of people were talking about the year and speculating on what was going to happen. And I just found it real ironic how everyone that was around me whom I thought to be very optimistic people were dreading those days, and I always knew I’d be cool. I never felt like this was going to be a rough time for me. I knew that there were going to be rough times for the Earth because of this system is based in entropy, and it’s pretty much headed in a certain direction. So I just wanted to write something that gave hope, and what I find is people listen to it. ”

Verder lezen? Dat kan hier.

3. Happy New Year – 50 Cent

Ja ja ja, dat 50 Cent wel weet hoe je een verjaardagsfeestje geeft wisten we al, maar met Oud & Nieuw kan hij er ook wat van!

Happy New Year
I got some liquor, got some hoes
Got the music playing come and have fun
Happy New Year I got some kush got some purple
Got some Dro in case you wanna smoke some
Happy New Year
I got some Goose, I got some Henny
Some Patron, man I know you want some
Happy New Year
I got some porn star bitches in the back
Freakin off you wan come?
Happy New Year – 50 Cent

Dit heeft verder weinig uitleg nodig.. Ziet jouw avond er vanavond net zo uit? Check het hier.

2. Happy New Year – ABBA

Waarschijnlijk de grootste NYE-hit aller tijden; Happy New Year van ABBA. Knappe jongen die dit nummer vanavond (in welke kroeg dan ook) weet te ontlopen.

Ik vond het altijd een vrij gezapig en eigenlijk ook wel feel good nummer, maar dat valt eigenlijk behoorlijk mee (of tegen) als je de tekst leest! Het uitgangspunt van dit nummer is namelijk best wel somber;

Feeling lost and feeling blue
It’s the end of the party
And the morning seems so grey
So unlike yesterday
Now’s the time for us to say

Happy New Year
Happy New Year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy New Year
Happy New Year
May we all have our hopes, our will to try
If we don’t we might as well lay down and die
Happy New Year – ABBA

Er spreekt natuurlijk wel heel wat hoop uit het refrein. Benieuwd naar de rest van de lyrics? Lees hier verder.

1. New Years Day – U2

De wat mij betreft onbetwiste nummer 1, heeft een dubbele betekenis. New Years Day, de eerste wereldhit van U2 uit 1983, is oorspronkelijk door Bono geschreven als liefdesliedje aan zijn vrouw. Hij paste het aan toen hij hoorde dat de Poolse onafhankelijkheidsstrijder Lech Walesa was opgepakt en dat maakte het nummer tot een politiek statement. Het begint als volgt:

All is quiet on New Year’s Day
A world in white gets underway
I want to be with you
Be with you night and day
Nothing changes on New Year’s Day
On New Year’s Day
I will be with you again
I will be with you again

Dit is nog vrij lieflijk, maar verderop wordt duidelijker dat het (ook) gaat over het groeiende aantal mensen dat strijdt voor vrijheid en gerechtigheid in het Oost Europa van begin jaren ’80.

Under a blood red sky
A crowd has gathered in black and white
Arms entwined, the chosen few
The newspapers say it’s true
It’s true
And we can break through
Though torn in two
We can be one
New Years Day – U2

Het ademt duidelijk de tijd van wereldwijde onrust, welke de rode draad vormt in het hele album War, waarvan dit liedje afkomstig is. Opvallend genoeg werd de staat van beleg (een buitengewone rechtstoestand op grond van een publiekrechtelijke bekendmaking van een overheid dat de normale toestand en wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is – red. 🤓) in Polen opgeheven rondom het uitbrengen van dit nummer. Tegen The Rolling Stone zegt Bono hierover “When we’d recorded the song, they announced that martial law would be lifted in Poland on New Year’s Day. Incredible.”

Vaak matchen lyrics met het leven, maar het leven kan natuurlijk ook gaan matchen met lyrics.. bizar! Lees hier de rest van de lyrics van dit bijzondere nummer.

X Marjolijn

Jouw Oud & Nieuw playlist

Het liedje van 50 Cent is helaas niet te vinden op Spotify.

Volg deze playlist ook op Spotify.

Share: